Ontdekken en ontwikkelen
Bram is nog niet waar hij wil zijn. “In september begin ik met de opleiding bedrijfskunde. De andere vier dagen werk ik.” Collega Jan Poppe, uitvoerder, is aan het werk in de bouwkeet en vult aan: “Ik zie Bram wel doorgroeien tot projectleider bijvoorbeeld, maar het is goed om de komende jaren eens mee te draaien op de werkvloer en als uitvoerder te functioneren. Dan weet je hoe het werkt en ben je straks alleen maar waardevoller in je werk als bijvoorbeeld projectleider.”
Bram: “Als uitvoerder ben je veel meer gericht op de bouw. Dat past beter bij mij dan bijvoorbeeld werkvoorbereiding. Dat heb ik geleerd door de praktijkexamens die ik voor mijn afstuderen moest afleggen. Je krijgt dan verschillende opdrachten, van werkvoorbereiding tot uitvoering. Zo heb ik ontdekt wat beter bij mij past. In de uitvoering leer ik het meest.”
Andere invalshoek
Door samen te werken met het onderwijs zie je dat het hele bedrijf in ontwikkeling blijft. Maar de aanwas wordt minder. Dat merken ze ook bij Meijer. “Terwijl de nieuwe generatie voor ons enorm belangrijk is!” geeft Martijn aan. “Ze brengen nieuwe ideeën en een frisse blik binnen. De kennis die ze op school meekrijgen. Het is toch een andere invalshoek. Zo blijven we verbeteren en de processen efficiënter inrichten. Om het enthousiasme voor de bouw weer aan te wakkeren, moet er iets gebeuren. Daarom zijn initiatieven zoals Vrienden van de Bouw zo belangrijk. Samen zetten we de schouders eronder en zetten we de bouw weer op de kaart.”
“Je merkt de samenwerking ook als student,” vindt Bram. “Wat ik op school geleerd heb als theorie, pas ik nu toe in de praktijk. De leerstof past goed bij wat je daadwerkelijk op de werkvloer gaat doen.”
Martijn: “Jongens zoals Bram zijn voor ons enorm waardevol. We willen hem graag inzetten voor het contact met het onderwijs. Hij heeft zelf de kennis en ervaring en kan de nieuwe aanwas ook inspireren met hoe hij zijn loopbaan vormgeeft.”
De mooie aspecten
Wat de bouw zo mooi maakt? De mannen zijn het unaniem met elkaar eens. Je maakt echt dingen. “Je zet iets neer dat er over 50 jaar nog steeds staat. En je doet ‘t met elkaar. Dat vinden we sowieso belangrijk bij Meijer. Je hebt waardering voor elkaar,” vertelt Martijn. “De bouw is elke keer weer anders,” vindt Bram. “Bovenal spreekt vooral de sfeer in de bouw mij aan. Het zijn leuke mensen, lekker nuchter en het is gaaf om te zien wat je met elkaar allemaal neerzet.”
Martijn: “Door de verschillende projecten is er veel diversiteit. De mentaliteit vind ik geweldig. Het vakmanschap.. ah, zo kan ik nog wel even doorgaan! Er zijn zoveel mooie aspecten aan de bouw. Ik ben trots op wat er staat!”
Het eerlijke verhaal
En vertel eens eerlijk; lange werkdagen, fysiek zwaar werk.. hoe is het nou écht op de bouw?
“De bouw zwaar? Dat valt reuze mee!”, vertelt Martijn. “Er zijn tegenwoordig veel meer hulpmiddelen beschikbaar, waardoor het minder fysiek werk is. Daarnaast is er veel meer oog voor veiligheid. Zo zijn we bij Gebr. Meijer ook VCA** gecertificeerd. Ook komt er binnenkort de ‘zwaarwerkregeling’, waardoor je eerder met pensioen kan. Je kunt er een prima boterham mee verdienen, ook niet onbelangrijk.” En die lange dagen zijn ook veranderd. In ieder geval bij de Gebr. Meijer. “Wij zoeken onze projecten in een straal van een uur rijden vanaf Raalte. We beginnen om 7.30 uur en dan stoppen we om 16.15 uur. Kortom: de meeste jongens zijn bij ons om 16.30/16.45 uur wel thuis!”
Familiebedrijf met ambitie
Meijer is van oorsprong een familiebedrijf, van de broers Hein en Wim. De familiewaarden worden in ere gehouden. Een nuchter bedrijf met een platte organisatie, maar wel met ambities en oog voor modernisering en automatisering. Ze zijn ooit begonnen in de woningbouw, maar inmiddels ook al veel projecten gerealiseerd in de utiliteitsbouw. “Daar zit veel meer uitdaging in, door de variatie in het type projecten,” vindt Bram. Martijn Endeman, directeur, is nu 10 jaar in dienst en sinds 2019 eigenaar van het bedrijf. En die ambities, die zijn er zeker. Dat moet ook wel. Er gebeurt veel in de bouw. Van digitalisering, 3D modellering tot prefab bouwen.